Mahallenizde meydana gelen bir olaya müdahale etmek için hemen konteynerinizde buluşuyor, ekipmanınızı alıp bir hayat kurtarabilmek için var gücünüzle işe koyuluyorsunuz. Kullandığınız ekipman bir an gözünüzün önünden ayrılıyor. Olayın heyecanı ile ekipmanı o anda düşünmüyorsunuz bile. Size yardım etmeniz için uzanan o el üzerinde yoğunlaşmış durumdasınız.  Onu kurtarıyor ve bir can kurtarmanın verdiği o eşsiz hazzı hissediyorsunuz. İşiniz bittiğinde ekipmanlarınızı toplarken bir an için sahipsiz bıraktığınız beton kırıcının yerinde olmadığını görüyorsunuz.

Yukarıdaki örnek kurtarma operasyonlarında özellikle az deneyimli gönüllü ekiplerin çok sık karşılaştığı bir sorunu yansıtıyor. Kaybolan ekipmanın tekrar yerine konması çok zor olabildiğinden ekibin kapasiteside olumsuz yönde etkileniyor.  Ekipmanımız, bilgimiz ve becerimiz gibi bizim hayat kurtarabilme kapasitemizin önemli bir parçası. Bu nedenle ekipmanımıza sahip çıkmak ve korumak operasyonlar sırasında yapacağımız işler içerisinde son derece önemli bir yer tutuyor.  Ekipman kayıplarını önlemek için alabileceğimiz basit birkaç tedbir var. Bunlardan bazıları:

  • Ekipmanınızı önceden kolay okunur ve silinmesi zor bir şekilde işaretleyin. Sizin ekibinize ait olduğu ve size nasıl ulaşılabileceği net olarak belli olsun.

    Örnek: Yenimahalle MAG, Gölcük, 262.111.2222 (muhtarlık, lojistik veya gönüllü koord. Telefonu olabilir.) Bu bilgiler ekipman üzerine kazınabilir, çıkmaz bir kalemle yazılabilir veya kullanımını engellemeyecek sağlam bir etiketle ekipmana takılabilir. Baret, gözlük gibi kişisel ekipmanlarınıza ekip üye numaranızı keçeli kalemle yazabilirsiniz.

  • Her operasyonda düzenli ve güvenli bir ekip lojistik merkezi oluşturulmalı ve ekipmandan sorumlu bir veya iki lojistik görevlisi bulunmalı. Getirilen ekipman varsa seri numaraları ile kayıtlı olmalı ve kullanıcılara kontrollü olarak, imza karşılığı teslim edilmeli. Bu şekilde o ekipmana başkası ihtiyaç duyarsa nerede olduğu takip edilebilir. O acelede bunun size birkaç dakika kaybettireceğini düşünebilirsiniz, ama nerede olduğunu bilmediğiniz bir ekipmanı aramanın çok daha fazla vakit kaybına neden olacağından emin olabilirsiniz.
  • Gelen profesyonel ekipler bazı durumlarda sizden ödünç ekipman isteyebilirler. Bu durumda bu ekipmanı lojistik merkezinde kayıda geçirdikten sonra verebilirsiniz. Kişinin adı, imzası, bağlı olduğu kuruluş ve irtibat numarası alınmalı.
  • Çalışma sırasında bir başka ekip üyeniz veya profesyonel kurtarmacı o an ortaya çıkan acil bir durum için ekipmanınızı kullanmak isteyebilir ve lojistik merkezine gitmek mümkün olmayabilir. Bu durumda ekipmandan işi bitene kadar gözünüzü ayırmayın. Çünkü ekipman o anda size kayıtlı durumda. İş bitince alıp lojistik merkezine geri vetmek sizin sorumluluğunuzda olacaktır.
  • Kullanım sırasında herhangibir nedenle ekipmanı bir yana bırakırsanız onu orada unutmayın. Eğer uzun bir ara veriyorsanız mutlaka lojistik merkeze teslim edin. Sahipsiz bırakmayın. Gerekirse lojistik merkezi ekipmanı diğer kullanıcılara verebilir.
  • Yaptığınız tatbikatlarda bu prosedürleri uygulayarak alışkanlık haline getirin. Kağıt işi yapmak, kayıt tutmak çoğumuza biraz sıkıcı gelebilir. Fakat bu tip işlerin kurtarma operasyonunun sağlıklı yürümesi için çok önemli olduğunu unutmayalım.

İş bitince bir an öne toparlanıp gitme isteği ağır basar. Ama fazladan birkaç dakika ayırarak ekipman sayımını yapıp tutanakları kontrol etmek, temizleyip gerekli bakımını yapmak,  kutularına yerleştirmek operasyonun önemli bir parçasıdır. Bunlar yapılmamışsa, iş yarım bırakılmış demektir ve bir sonra ortaya çıkabilecek acil bir durumda hazırlıksız kalacağız demektir.